24/70723-981-982

Cosmetică Dentară

Cosmetica dentară este un cumul de intervenții stomatologice prin care se ajunge la o dantură perfecta ca aspect și funcționalitate. Cosmetica dentară reprezintă orice tratament care are ca rezultat cosmetizarea arcadelor dentare și obținerea unui zâmbet cât mai plăcut și atrăgător.

Cosmetica dentară nu este o ramura aparte a stomatologiei, ci, sub acest nume, înglobează tehnici și proceduri din mai multe specialități stomatologice care au toate scopul de a îmbunătăți aspectul arcadelor dentare și/sau a gingiilor și țesuturilor moi din cavitatea bucală.

Cosmetica dentară include mai multe proceduri extrem de folosite în ziua de azi. Fiecare din aceste proceduri va fi detaliata în capitolele următoare:

Albirea dentară cu laser

Este cea mai puțin invazivă metodă de albire a dinților. Total diferită de albirea cu lampa de fotopolimerizare, din păcate deseori promovată ca albire laser, albirea realizată prin utilizarea energiei luminii monocrome concentrate, aduce avantaje certe: datorită activării laser, smaltul este penetrat rapid de substanța de albire, astfel încât contactul dintre acesta și gelul de albire este de scurtă durată. În fond și la urma urmei, „nocivitatea” sau gradul de „invazivitate” al albirilor dentare constau tocmai în timpul de contact pe care acel gel chimic (peroxid de carbamida) îl are cu smalțul dentar. Procedura de albire cu laser este rapidă, comodă și nedureroasă, chiar dacă prețul albirii dentare este un pic mai mare. Și încă un amănunt, rezultatele albirii cu laser durează mult mai mult decât în cazul abordării clasice, cu gutiere sau prin fotopolimerizare.

Fațetele dentare

Sunt acoperiri parțiale ale parții vizibile (vestibulare) a dinților anteriori, fabricate din porțelan dentar de înalta clasă, ce au rolul de a îmbunătăți estetica unui dinte sau a mai multor dinți afectați, fie structural (strâmbi, ciobiți, sparți, cariați, etc.), fie estetic (pătați, înnegriți, etc). Le putem asemăna cu niște „cochilii” sau „unghii artificiale” care se lipesc pe țesuturile naturale cu ajutorul unui adeziv. Au grosimi diferite în funcție de situația clinică și porțelanul din care sunt fabricate. În clinicile cu care colaborăm sunt fabricate robotizat și individualizate manual, astfel încât să schimbe dramatic în sensul bun estetica pacientului. Trebuie să reținem, că fațetele nu sunt indicate oricui și de aceea, decizia de fațetare se ia numai în urma unui consult clinic amănunțit, realizat de specialiștii noștri în estetică dentară.

Bondingul dentar

Termenul de bonding dentar este folosit pentru descrierea unei proceduri de atașare permanentă a unui material adeziv la nivelul dinților, folosind o sursa de lumină de intensitate mare.

Există două tipuri majore de bonding dentar: direct și indirect. Bondingul direct implică în totalitate intervenția medicului stomatolog, care are rolul de a modela cât mai estetic cu putință materialul compozit fizionomic. Acest amestec se aplică pe suprafața dintelui, după care este sculptat cu ajutorul unei freze speciale, șlefuit și în cele din urmă modelat. Procedura de bonding direct nu implică necesitatea realizării unui mulaj în prealabil.

Cât despre bondingul indirect, acesta implică intervenția tehnicianului dentar. În vederea aplicării ulterioare a unei coroane sau a unei fațete dentare, este necesară realizarea unui mulaj, nu înainte ca zona de lucru să fie șlefuită și pregătită pentru aplicarea coroanei/fațetei finale.

După ambele tipuri de bonding, nu este exclus ca dintele asupra căruia s-a intervenit să fie sensibil o perioadă.

Remodelarea dentară

Prin remodelare dentară se îndepărtează prin șlefuire, mici cantități de smalț pentru a îmbunătăți aspectul estetic al unui dinte.

De multe ori, remodelarea dentară este combinată cu bondingul sau cu alte procedee de estetică dentară, cum ar fi albirea sau aplicarea de fațete.

Indicații pentru remodelarea dentară

Remodelarea dentară se indică mai ales pacienților care au nevoie de mici ajustări pentru a obține rezultatul estetic dorit.

Remodelarea poate fi folosită pentru a corecta fracturi mici în suprafața smalțului sau pentru a realiza mici modificări privind lungimea, forma sau poziția dinților. Se mai poate indica pentru a îndrepta dinți ușor încălecați sau pentru a scurta dinții extrem de alungiți.

Tehnica remodelării dentare

Deoarece se șlefuiește doar din stratul de smalț, de obicei nu este nevoie de anestezie. Remodelarea se realizează cu freze diamantate acționate de turbină.

La final, se finisează suprafețele pe care s-a intervenit cu benzi interdentale abrazive, gume și paste de lustruit.

Remodelarea oferă rezultate rapide și poate înlocui, uneori, un tratament ortodontic.

Reconturarea gingivală

Reconturarea sau remodelarea gingivală, este un procedeu estetic prin care se ridică (sau coboară) marginea gingivală și se rezolvă problema unui contur gingival neregulat și asimetric.

Reconturarea este o manoperă chirurgicală prin care se intervine asupra gingiei și, uneori, asupra osului alveolar, pentru a crea un contur gingival simetric, obținând astfel un zâmbet mai plăcut și mai atrăgător.

Indicații pentru reconturarea gingivală

Remodelarea gingivală se poate indica din mai multe motive:

  • dacă gingiile acoperă prea mult dinții definitivi;
  • în cazul unui zâmbet care expune prea mult gingia;
  • pentru alungirea unor dinți scurți și inestetici;
  • dacă pacienții nu sunt mulțumiți cu aspectul estetic; este mult mai agreabil ca marginea gingivală să apară simetrică și regulată.

Tehnica reconturării gingivale

La început, medicul specialist va administra o anestezie locala. Marginea gingivală poate fi ridicata sau coborâtă în funcție de necesități.

Folosirea laserului va creste acuratețea intervenției și va reduce sângerarea în timpul operației. Este important să nu se îndepărteze prea mult din țesutul gingival pentru a nu expune zone din dinte care ar trebui să se situeze sub gingie.

Remodelarea gingivală poate fi combinată cu alte procedee estetice: albirea dinților sau aplicarea de fațete dentare.

Coroanele dentare

Sunt piese protetice care au rolul de a acoperi (îmbrăca) dintele fie din rațiuni estetice, fie pentru protejarea lui. În clinicile cu care colaborăm, coroanele dentare sunt fabricate robotizat, cu ajutorul tehnologiei CAD/CAM (roboți dentari) din materiale de calitate cum ar fi porțelanul integral (E-Max, litiu-di silicat sau feldspat) sau zirconiul. Tehnologia CEREC, permite de exemplu, realizarea coroanelor din porțelan într-o singură programare.  Prețul pentru o coroană dentară din ceramică integrală își justifică pe deplin calitățile, precizia și rapiditatea cu care este executată.